8 dec. 2025, lun

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează românii să fie atenți la carnea ambalată. Lichidul sangvinolent din pachete poate semnala probleme de calitate sau depozitare. Specialiștii recomandă verificarea atentă a produselor înainte de consum.

Pericolele cărnii ambalate

Paul Anghel, directorul general al ANPC, a explicat că prezența excesivă a lichidului sangvinolent în ambalaje poate indica nereguli precum depozitare necorespunzătoare, fluctuații de temperatură sau ambalare defectuoasă.

Acest aspect poate afecta prospețimea cărnii și, în unele cazuri, siguranța consumatorului. ANPC recomandă ca produsele suspecte să nu fie consumate și să fie returnate magazinului pentru rambursare sau înlocuire.

„Dacă observați lichid decolorat sau miros neobișnuit, nu consumați produsul și solicitați returnarea acestuia”, a transmis Paul Anghel pe Facebook.


Verificări suplimentare pentru pesta porcină

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a cerut ANSVSA să verifice toate loturile de carne importată, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane (PPA) în România. Oficialul a precizat că, în prezent, doar 2-3% din carnea importată este verificată, ceea ce poate crește riscul introducerii bolii în gospodăriile românești.

Barbu a subliniat că produsele necontrolate pot ajunge la consumatori, iar resturile de carne folosite ca hrană pentru animale pot facilita răspândirea PPA.


Obiective pentru perioada sărbătorilor

În perioada sărbătorilor de iarnă, ministrul Agriculturii a solicitat ca peste 75% din carnea comercializată să fie de proveniență românească. În prezent, România asigură aproximativ 52% din consumul intern de carne de porc, restul fiind importat din țări precum Spania, Germania, Ungaria și Polonia.

Investițiile recente în sectorul de reproducție și îngrășare au crescut producția internă, reducând dependența de importuri.


Situația focarelor de pestă porcină africană

Potrivit ANSVSA, în 2024 au fost confirmate 453 de focare de PPA în România: 431 în gospodăriile populației și 22 în exploatații comerciale. În prezent, mai sunt active 47 de focare: 44 în gospodării și 3 în ferme comerciale.

Monitorizarea atentă și respectarea recomandărilor autorităților sunt esențiale pentru siguranța consumatorilor și prevenirea răspândirii bolilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *